Origami kéziratok története

Nyomtatóbarát változatPDF változat
Origami kéziratok története

Az ORIGAMI KÉZIRATOK volt az első, magazinra emlékeztető formátumú, ismétlődő kiadványnak szánt füzetsorozat, amelyet valaha készítettem. Még bőven a számítógépes idők előtt, a nyolcvanas-kilencvenes évek fordulóján indult. Egy helyi, kecskeméti pályázaton nyertem lehetőséget arra, hogy három füzetkét készíthessek. Jól gazdálkodtam a pénzzel, sikerült eladnom a füzeteket, és a befolyt pénzből újabb nyomdaszámlákat fizetnem – így aztán a tervezett 3 füzet helyett 12 lett… A végére éppen sikerült veszteség nélkül lezárni, - de még sokáig keresték a füzeteket. Újabb mennyiséget azonban már nem tudtunk nyomtatni. (A pályázat feltétele volt, hogy csak dologi kiadásra, nyomdaköltségre fordíthattam a kapott összeget, a saját munkám ingyenes volt – itt kezdődtek a máig ható problémák…)

Ma is nagyon sok helyen, - főleg óvodákban - megtalálható ez a hasznos sorozat: kis helyen elfér, viszonylag egyszerű modelleket tartalmaz, évszakok és események megünneplésére, ábrázolására alkalmas – egy valódi „starter kit” – csomag kezdőknek…

Ma már, kézbevéve a füzeteket, elképesztően amatőrnek érzem. Kézzel rajzoltam és írtam, és már az is haladásnak számított, amikor a második kiadást gépírásos verzióra cserélhettem. Az már a fejlődés csúcsa volt, amikor árnyalni is tudtam a figurákat az azóta már elfeledett, kaparós-dörzsölős letraset-ívek segítségével. A borítók azért szépen sikerültek: életem párja, Haui József alkotásai…

Az első füzet tartalma:

Jelek, Kakastaréj és lampion (farsangi dekorációk), nyuszi, kiskacsa, (ez két darabos, képeslapra ragasztható modell) kacsa-csa, (ez térbelinek is nevezhető, megáll), róka, boríték, szív-kosárka, bölcső, pólyababa, anyuka-anyóka, baba hálózsákban, szamóca, kiskosár, virág, fukszia-virág, kosárka, pörgő, szív.

A tartalomból is látszik, hogy ez tavaszi, farsangi, húsvéti, anyáknapi, gyereknapi ötleteket tartalmaz.

A második füzet tartalma:

Jelek, dobozka, vitorlás-hajó, hattyú, kabuto.sisak, aranyhal, ujjbáb-cica, kutya, malac, elefánt, cica-ujjbáb, kutya, kutyaház, boríték, cukortartó, korona, sapka, bőregér-ujjbáb, nagyot ugró béka, kopogó harkály, pillangó, fecskefarkú lepke, szíves levélpapír, levélszél-hajtás, esőcsepp.

A szünidőt, és a kezdődő tanév első foglalkozásait színesítő modellek találhatók ebben a füzetben, sok papírjáték, állatfigura

A harmadik füzet tartalma:

Jelek, picinke madár, szőlőfürt, szőlőlevél, falevél, gesztenye, makk, sikló, kicsi sikló-repülő, keljfeljancsi, tátogó farkas, páva, névjegytartó, fillér-eltüntető, szatyor-eltüntető, csillagvirág, esernyő, váza, virág, háromszögletű doboz, korona, ceruza-csutka.

Ez jellegzetesen őszi gyűjtemény, nagyon jól használható volt

A negyedik füzet tartalma:

Jelek, télapó csizmája, télapó kisöccse, télapócska keze-lába, kabátos télapó, hóember, télapó-mobil, zsákos télapó, hóember, fenyőfa, karácsonyfa, csillag, pelerines télapó, lapos szánkó képeslapra, kettőscsónak-alaphajtás, télapó, rénszarvas, lovacska, hópehely, krizantém, bömb, négyágú csillag, kiskrampusz-fej.

Ezt a füzetet keresték a legtöbben, ebből kellett legtöbbet utánnyomni. Ma is megállja a helyét, egyszerű, dekoratív téli modellek.

Az örödik füzet tartalma:

Jelek, alapformák, Willy télapója, nadrágfék (papírjáték), fenyőfa, ablakos gömb, karácsonyi csillag, Madonna, karácsonyi batyu, A bűvész kalapja, nyuszi a kalapból, harisnya, papucs, udvari bolond, pezsgő jegesvödörben.

Ez a füzet is karácsonyi, de ez már egy árnyalatnyival bonyolultabb figurákat tartalmaz. Karácsonyi, újévi, farsangi képeslaphoz, meghívóhoz alkalmazható

A hatodik füzet tartalma:

Jelek, alaphajtások, gésa, árvácska, Hupikék törpikék, gomba, fenyő, elefánt, cica, panda-maci, szívecske képeslapra, róka-fej, nyuszi-fej, malac-fej, cica-fej, tavirózsa.

A füzet elején kimondottan dekoratív hajtogatások találhatók, majd néhány nagyon egyszerű modell, közöttük a legnépszerűbb a mesefigura-sorozat volt. A végén a négy állatfej már térbeli, egy érdekes megoldás variációi.

A hetedik füzet tartalma:

Jelek, alaphajtások, alaptest állatokhoz, róka, farkas, mackó, koala-maci, malacka, tigris, oroszlán, mókuska, mosómedve, elefánt, pandamackó, kisvonat, napraforgó.

Ez is népszerű gyűjtemény volt, főleg a remekül variálható állatfigurák miatt. Nagyon egyszerű elemekből egész állatkertet lehetett hajtogatni. A kisvonat is remek modell, jól lehetett használni teremdekorációhoz

A nyolcadik füzet tartalma:

Jelek, alaphajtások, hóvirág I., hóvirág II., aranyeső, barackvirág, babaház, polcos szekrény, ablak függönnyel, fotel, kanapé, falióra, asztal, négylevelű lóhere, kötéltáncos, éhes madárfióka.

„Lányos” füzetnek indul, a virágok és babaház-berendezés miatt, de a végén két jó akciós játék is kiérdemli a fiúk figyelmét…

A kilencedik füzet tartalma:

Mamika, ujjbáb-veréb, Playboy-nyuszi, csigabiga-test, csigaház, gyíkmadár, nyolcágú csillag, zöldpaprika, daru-alaphajtás, Bogi csillaga, manófej, manótest, madárember-test, madárember-szárny és fej, Raga-jet (repülő), templom.

Ez egy érdekes, de nem túl keresett gyűjtemény volt, néhány modell nehézségi foka visszariasztotta a legegyszerűbb hajtogatásokat kedvelőket.

A tizedik füzet tartalma:

Jelek, Paolo lepkéje, José borítékja, szíves keret, repkedő kismadár, galamb papírszélből, harangvirág, hinta-hattyú, pillangós boríték, Snoopy-kutya, Spuri(repülő), lepke, pille, jó reggelt-jó estét-kutyus, szív anyák napjára, kiemelkedős képeslap, zsebes szív, levéltitok.

Jó kis tavaszi gyűjtemény, vegyesen vannak nagyon könnyű és kicsit nehezebb modellek.

A tizenegyedik füzet tartalma:

Jelek, ujjbáb-test, huszár, bohóc, kisfiú, kislány, Mama, Panni, eszkimó, indián, papa, répa, virág, kutya, malac, cica, egér, elefánt, majom, barnamackó, pandamackó, koala, tigris, róka, farkas.

Ez a füzet már előrevetítette a későbbi, Ori Kati bábszínháza c. könyvet: csupa jól használható ujjbábot tartalmazott.

A tizenkettedik füzet tartalma:

Jelek, fenyő korongból, ujjbáb-test, télapó, háromkirályok, teatasak-tartó, csésze, masni, teáskanál, négyágú csillag, fenyőfa, csizma képeslapra, karácsonyi csengő, hatágú csillag, tizenkét ágú csillag, nyolcágú csillag, csipkés csillag, hóember, ablakdísz csillag, malac-persely.

A sorozat utolsó darabja szintén népszerű volt, főleg karácsonyi modelljei miatt. Az áttetsző selyempapírból hajtogatott ablakcsillagok itt mutakoztak be, és azóta is megjelennek minden télen az iskolák, óvodák ablakain.

Mindent összevéve, büszke vagyok ennek a füzetsorozatnak a sikerére. A kivitele ugyan csapnivaló volt, technikai korlátaim és a rendelkezésre álló nagyon csekély pénz miatt – de ennek ellenére komoly és máig ható eredménye volt. A hagyományos modellek mellett – saját munkáimon kívül – nagyon sok barátom adott hajtogatást, leírással vagy anélkül. Itt szembesültem azzal is, életemben először, hogy valaki meg is tagadhatja a kért modell engedélyezését (el sem akartam hinni…, de bizony van ilyen is, nem túl önzetlen hozzáállás). Ennél a füzetsorozatnál derült ki az is, hogy van, aki nem a saját modelljét adta ide sajátja gyanánt, és én személyesen mentegetőzhettem a valódi alkotó előtt (majd elsüllyedtem szégyenemben – de annak idején még nagyon kevés origami könyvem volt, nem tudtam felismerni a már megjelent hajtogatásokat). Szóval – első nagy vállalkozásom volt, buktatókkal és tanulságokkal, de szép sikerekkel is.

Kricskovics Zsuzsanna

Játékkategória: 
origami
Beküldő: 
Kricskovics Zsuzsanna