Papírméretek - Miből hajtogatunk?

Nyomtatóbarát változatPDF változat

Papírméretek - Miből hajtogatunk?

Szabványos papírméretek

Az ívpapírok méretsorozatairól az MSZ 16 rendelkezik. A Magyar Szabvány A, B, BB, C, NA és NB sorozatokat ír le.
Az A sorozat elemei a normál papírok, legismertebb és leggyakrabban használt változata az A/4, vagy A4 közismert nevén a géppapír, vagy a rajzlap. Kiinduló mérete az A/0 papír, amelyet úgy választották meg, hogy a területe 1 m2, az oldalak aránya x/y=?2 legyen. Az A/0 1189 841 mm kiinduló méretű papírból a következő kisebb A/1 papapírt, úgy kapjuk, hogy a hosszabbik oldalán félbehajtjuk, majd a hajtás mentén kettévágjuk, miközben az oldalak aránya változatlan marad. A további méretek A/2, A/3 stb. hasonló módon, a hosszabbik oldal felezésével keletkeznek az előttük lévőből, az esetleges fél mm-eket lefele kerekítjük. A per utáni n szám azt mutatja meg, hogy hányszor kell a eredeti papírt félbehajtani, vagyis az adott méretű papírból 2n darab van az A/0 méretben. A megoldás előnye, hogy a papír száliránya változatlan marad. A kétirányú nyilall jelölt szálirányban megoldás előnye, hogy a papír száliránya változatlan marad. A kétirányú nyilall jelölt szálirányban megoldás előnye, hogy a papír száliránya változatlan marad. A kétirányú nyilall jelölt szálirányban fűzött könyvek merevebbek, a lapok nem hajolnak fel, kevésbé hullámosodnak.

A további sorozatok elemeinek méreteit az előzőhöz hasonlóan kapjuk, az egyes sorozatok
méreteit az 1. táblázatban láthatjuk.

A B sorozat elemeit elsősorban fedelekhez használjuk, ugyanis ha megfigyeljük az A sorozatnál nagyobbak.
A BB sorozat a B sorozat kerekített méretű változata, elsősorban művészi grafikák és plakátok méreteként használjuk.
A C sorozat nem papír alakokat ,hanem boríték méreteket tartalmaz az A sorozat számára. A méreteket úgy választották meg hogy, pl. az A/4-es lap kényelmesen elfér a C/4-es borítékban egyszer összehajtva a C/5-ben, ill. kétszer hajtva a C/6-ban is. A szabvány a C sorozattól eltérő méretű borítékokat is megenged, melyek adatai a 2. táblázatban láthatók. Közülük hivatalos levelezéshez használatos az úgynevezett hosszú boríték az LA/4-es, amelybe az A/4-es lapot háromfelé hajtva lehet elhelyezni.
Az NA és az NB sorozat az A és B sorozat nyers (N) mérete. Az ilyen rajzlapokat a szélüknél a rajztáblára, vagy keretre feszíthetjük, rajszöggel vagy ragasztószalaggal, majd a munka elkészültével a végén készméretre vághatjuk.

Könyvek készítéséhez használhatók még az fr jelzésű francia sorozat egyes tagjai is. Méreteit a 3. táblázat tartalmazza. A sorozatból a hosszú vékony alakokat szokás használni.
A számítógépes gyakorlatban gyakran találkozhatunk a 4. táblázatban található elnevezésekkel, és méretekkel, amelyeket elsősorban az USA-ban használnak.

Természetesen sok nem szabványos méretű ív is létezik; főképpen a kézzel merített vagy az azt utánzó papíroknál nem szokás törődni a szabványmérettel.

Forrás: http://info.banki-ajka.sulinet.hu/oktatas/oldalak/tipografia.htm

Játékkategória: 
origami