1. Nemzetközi Origami Kongresszus Prágában

Nyomtatóbarát változatPDF változat
1. Nemzetközi Origami Kongresszus Prágában

1. Nemzetközi Origami Kongresszus Prágában

A múlt évi országos találkozón, Békásmegyeren kaptam felkérést, hogy menjek el Prágába origamit tanítani. Meglepődtem a felkérésen, mert csak 2 éve hajtogatok, de a teatasak hajtogatásban már járatos vagyok. Pécsett és Békásmegyeren is tanítottam már.
Én 2 cseh résztvevőt ismertem meg az országos találkozón, Marcela volt a foglalkozásomon, Frantisek pedig meghívott. Nem sokáig gondolkoztam az ajánlaton, mivel még nem jártam Csehország fővárosában.

Mi, magyarok büszkék lehetünk arra, hogy már 19 országos találkozót szerveztek hazánkban, a lengyeleknek eddig 7 volt! Az is büszkeséggel töltheti meg szívünket, hogy a Magyar Origami Körnek saját újságja van, amely évente 4 alkalommal jut el a körtagokhoz!

Ezúton is szeretném biztatni a magyar origamis társakat, hogy minél igényesebb hajtogatás leírásokat küldjetek be az újságba! Amennyiben nem megy jól a számítógépen a rajzolás és diagramkészítés, vonalzóval is lehet gyönyörű dolgokat készíteni. Legyünk annyira igényesek, hogy ne szabadkézi rajzokkal mutassuk be a magyar elme termékeit, a szebbnél-szebb modelleket! Az Ori-Magi egy dokumentum, amely bemutatja a magyar origamisok szellemi kapacitását.

A Ceska Origami Spolecnost = Cseh Origami Szövetség 5 éves és most rendezték az első Nemzetközi Kongresszust 2008. szeptember 20-án, Prágában.

Vonattal utaztam, a Budapest-Keleti–Praha-Holesovice–Berlin–Hamburg-Altona nemzetközi gyorssal. Odafelé egy magyar családdal voltam egy fülkében, a lányukat vitték ki a Prágai Egyetemre, az építész szakra. Visszafelé pedig egy termes kocsiban volt helyem. Nagyon kellemes volt az út, csak hosszú. Semmiféle rossz élményem nem volt, hogy egyedül vágtam neki az útnak. A Debrecen-Budapest távolság 221 km, a Budapest-Praha 621 km, 10,5 órás utazás után megérkeztem és a vasútállomáson már várt Katka, a Cseh Origami Kör titkára.
Marcela Burilova tanárnőnél szállásoltak el, rajtam kívül még 2 srác érkezett vidékről: Frantisek Grebenicek (számítástechnikus) és Pepa = Jozef Sova (tanár). Pénteken sokáig beszélgettünk és éjjel 11 óra tájban már nehezen forgott az észkerék, mutattak egy modellt, de nem jöttem rá, hogy micsoda. Pepa angolul magyarázta, hogy az milyen élőlény, mit csinál. 4 nyelven beszélek: „kézzel-lábbal”, magyarul, oroszul és angolul, de mindez akkor kevésnek bizonyult. A „rejtvény” egy mókus volt, csak én a fordítva néztem, a mókus farka semmilyen állat fejére nem emlékeztetett!!

Szombat reggel korán keltünk és siettünk, hogy az utolsó simításokkal minden a helyére kerüljön. Nekem az újdonság volt, hogy egy átszállójegy 75 percig érvényes és 26 Koronába = 260 Forintba került. Egy iskolában volt az origamis találkozó, attól lett nemzetközi, hogy Debrecenből, egyedüli külföldi állampolgárként megérkeztem.

A magyar találkozókhoz hasonlóan volt szép kiállítás, egyszerre 3 teremben folyt a papírhajtogatás, lehetett japán papírokat vásárolni. A 6 férfi által kínált „menü” a következő volt: Dalmata és róka, üregi nyúl és skorpió, Düsseldorfi macska, mezei nyúl, elefánt, Garfield macska, űrhajó és MIG 21 repülő. Velem együtt 3 nő vezetett foglalkozást, a mi étlapunkon pók, kusudama = térbeli függő és baracktea virág szerepelt. Ebből is látszik, hogy a férfiak a technikai dolgok iránt érdeklődnek, a nők a virágokat, dobozokat és könnyen elkészíthető, egyszerűbb dolgokat kedvelik.(Most küldöm be az újságba a térbeli barackvirágokat, az anyák napi képeslapon látszik a 3 dimenzió.)

A kongresszusra egy kis füzetet jelentettek meg, belépődíjat szedtek. Nekem ingyen szállásom volt reggelivel és a találkozóra sem kellett részvételi díjat fizetnem. Sok általános iskolás diákot láttam, voltak középiskolások, fiatal felnőttek és középkorúak. A nemek aránya fele-fele körül volt.
Az én foglalkozásomon főleg gyerekek voltak, angolból cseh nyelvre fordította 2 középiskolás diák a hajtogatások lépéseit. A kicsiknek tetszett, hogy én nem beszéltem az ő nyelvükön. Egy Európa térképet vittem és megmutattam, honnan érkeztem.
Délben elmentünk ebédelni a „Pivnice u Délového Krize” étterembe, a név egy kicsit árulkodik, egy pincehelyiségbe, ahol helyben főzték a cseh sört.
Szombaton délután jöttek még a rendezvényre olyan japán fiatalok, akik Prágában élnek. Folyamatos volt az érdeklődés a papírhajtogatás iránt.
Este egy japán teázóba mentünk el beszélgetni. Nagyon érdekes volt, ahogy a pincér a japán teakészítést bemutatta.

Vasárnap a reggeli után elbúcsúztam Marcela kolléganőmtől egy kis magyaros ajándékkal. Szegedi Édesnemes paprikával, Boci és Tibi csokikkal leptem meg a háziasszonyt, de a többiek is kaptak a magyar csokikból. Sok cseh nyelvű prospektust vittem, a gyerekeknek is jutott brosúra Debrecenről, Budapestről és Magyarországról.

A vonatom indulásáig 5 órám volt arra, hogy ismerkedjek Prágával. Pepa - akinek még később indult a busza, mint az én vonatom - felajánlotta, hogy lesz az idegenvezetőm. Az óváros macskakövein nagyon elfáradt a talpam. Prága sokban hasonlít Budapestre, a Visztula 2 partján terül el. Nagyon szép látvány fogadott a Károly hídról, amely tele volt japán turistákkal. A város tiszta, rendezett, koldusokat és hajléktalanokat nem láttam sehol.

Pozitív élményekkel teli szívvel, de nem üres kézzel jöttem haza. A legfontosabb volt, hogy 19 hónapos Lilike unokámnak pizsamát vegyek, gyönyörűt találtam. Hoztam Studenska cseh csokoládét az édesszájú családtagjaimnak és Pilsner Urquell sört a férfi hozzátartozóimnak. Ilyen Praha feliratos képeslapokat hoztam a diákjaimnak, amelyet Ti is láthattok a mellékletben.

Azóta rendszeresen tartom a kapcsolatot emailben és postai levélben is az említett 4 személlyel. Frantisek olyan figyelmes, hogy egy dán teatasakos könyvet teljes egészében beolvasott nekem a lapolvasójával és elküldte. Karácsonyra jöttek a gyönyörű képeslapok és nemrég 1,7 kg-os csomagot kaptam , amelyben 27 teás doboz tele volt teatasakkal!

Viszlát Prága! – Nashledanou Praha!

Rozi (Porkoláb)

Játékkategória: 
origami
Szerző: 
Porkoláb Rozália
CsatolmányMéret
ori_20080920_pr_kituzo.jpg110.45 kB
ori_20090412_pr_8asvariaciok.JPG87.38 kB
ori_20090412_pr_barackvirag.JPG137.04 kB
ori_20090412_pr_ter5szirmu.JPG200.77 kB