25. Nemzetközi és Országos Origami Találkozó - 2014 Mezőberény - Élménybeszámoló

Nyomtatóbarát változatPDF változat
25. Nemzetközi és Országos Origami Találkozó - 2014 Mezőberény - Élménybeszámoló

A XXV. Nemzetközi és Országos Origami Találkozó első résztvevői 2014. augusztus 8-án, péntek délután érkeztek meg az Orlai Petrics Soma Kulturális Központba. A bejáratnál a Magyar Origami Kor nagyméretű logója fogadta őket.

A regisztrációnál találkoztam Kertész Teréz óvónővel, aki Balatonkeneséről érkezett. Elmondta, hogy az óvodában napi rendszerességgel használja a papírhajtogatást. A gyerekek különösen az úgynevezett akciós figurákat szeretik, ilyen például az ugrálós béka, az ugatós kutya, ezekkel az apróságok játszhatnak is. Az origami a gyerekeket sokoldalúan fejleszti, türelemre, pontosságra szoktatja őket, javítja a finom mozgásukat.
A találkozókról kifejtette, hogy ezeken kellemes az együttlét, nagyon jó a hangulat, és mindig tanulhat valami új technikát. Már régen, 13 éve csatlakozott a Magyar Origami Körhöz, négy alkalommal tavasszal origami hétvégét is szervezett Balatonkenesén.

(Forrás: http://www.mezobereny.hu/s/hir/1224/Megerkeztek-a-vendegek-az-origami-ta...)

A XXV. Nemzetközi és Országos Origami Találkozó második napján, 2014. augusztus 9-én, szombaton élénk nyüzsgés tapasztalhattunk az Orlai Petrics Soma Kulturális Központ Művelődési Központjában. A földszinten Francesco Decio legyező hajtogatását tanította angol nyelven. A nyelvi nehézségek láthatóan nem okoztak gondot, sokan figyelték az olasz mestert, aki humorosan magyarázta a hajtogatást.

Az egyik emeleti teremben Paulo Bascetta, a találkozó díszvendége a dobókocka hajtogatását oktatta. Az érdeklődők hosszú asztal mellett követték a mester utasításait, a nyelvi nehézségekkel küzdőknek többen tolmácsolással segítettek.

A művelődési központ szinte valamennyi termében láthattunk hajtogatókat, néhányan Horváth Hella tesszallációit, az egyetlen papírból hajtogatott, ismétlődő geometrikus motívumokat csodálták meg.

A találkozó holnap folytatódik, délelőtt is lesznek foglalkozások, a program 11 órakor közgyűléssel ér véget.

(Forrás: http://www.mezobereny.hu/s/hir/1225)

A rendezvény harmadik napjaként a XXV. Nemzetközi és Országos Origami Találkozó vasárnap reggel foglalkozásokkal folytatódott, Mezőberényben, az Orlai Petrics Soma Kulturális Központ Művelődési Központjának földszintjét és valamennyi termét kisebb-nagyobb csoportok foglalták el, ahol az oktató magyarázta egy-egy figura hajtogatási módját. Felvételünk Somos Endre foglalkozásán készült.

A földszinten Gulyás Anikó épp Kabai Gyöngyinek mutatott és magyarázott egy hajtogatást, Gyöngyi Sellyéről, Anikó Budapestről érkezett Mezőberénybe.

Gyöngyi elmondta, tanítója hatására még általános iskolás korában kezdett el hajtogatással foglalkozni, majd ez az érdeklődése az egyetemen mélyült el, majd mikor megalakult a Magyar Origami Kör - ennek már 26 éve – azonnal csatlakozott hozzá.

Matematika-kémia szakos tanár, és munkájában nagyon jól tudja alkalmazni az origamit. A gyerekek nagyon nehezen tudják megkülönböztetni a síkidomot a testtől, az ezek közötti különbséget nagyon jól szemléltetheti origamival. A kémia területén a kristályszerkezetet tudja bemutatni papírhajtogatással.

Gyöngyit megfogta az origami végtelen lehetősége, az újságpapírtól a teás tasakig nagyon sok féle papír használható fel hozzá, és nem csak játék készíthető belőle, hanem használati vagy dísztárgy is. A papírhajtogatás nagyban hat az emberi kapcsolatokra is, a találkozókon barátságok mélyülnek el, időt és pénzt nem sajnálnak arra, hogy találkozzanak és egymástól tanuljanak.

Anikó kifejtette, számára az origami elsősorban örömforrást jelent. Huszonöt éves óvónői munkája során tapasztalta, hogy ez milyen jól alkalmazható a matematika, a zene, az irodalom oktatásában, a bábozásban és a vizuális nevelésben. A papír a legtisztább és a legegyszerűbb játék, ha a hajtogatást elrontjuk, egyszerűen összegyűrjük. Gyógypedagógiában vagy kórházi betegek esetén nagyon jól használható terápiás céllal. Az origamival foglalkozók között nincs rosszindulatú, itt mindenki segítőkész.

Anikó is azt hangsúlyozta, hogy az origaminál – például az írással ellentétben – mind a tíz ujjukat használják és fejlesztik, és mivel a hajtogatás térben történik, nagyban fejleszti a térérzékelést. Alkalmazásának valóban csak a fantázia szab határt, hiszen nem csak a papír, hanem a textil és puha fémlapot is hajtogatható. Hogy ezekből az anyagokból mi minden készíthető, ennek tényleg csak a fantázia szab határt.

(http://www.mezobereny.hu/s/hir/1226/Az-origami-vegtelen-lehetosege)

CsatolmányMéret
origami-20140807-mezobereny1.jpg61.69 kB
origami-20140807-mezobereny-francesco-decio.jpg42.8 kB