Barkó Magdolna munkájáról...

Nyomtatóbarát változatPDF változat
Barkó Magdolna munkájáról...

Barkó Magdolna mostmár nyugdíjasként jár vissza foglalkozásokat tartani régi iskolájába, de a lelkesedése töretlen. Alább egy régebbi (2006-ban íródott) cikk olvasható róla.

Munka az iskolában

Oktatási óráimon kívül az iskolában kézműves szakkört is vezetek kicsiknek és nagyoknak. Mintázás agyaggal, origami, papírmerítés, nemezelés, textilfestés és még sok egyéb érdekesség szerepel a foglalkozások között. Az elkészült alkotásokat az iskola karácsonyi vásárán árusítjuk. A befolyt pénzből iskolánk alapítványát támogatjuk, és egy kis ünneplést rendezünk a gyerekekkel.

2005-ben a ballagásra gyönyörű hajtogatott virágokból készítettünk dekorációt.

Több éves tapasztalatom az, hogy a gyerekek nagyon szeretnek hajtogatni, szépeket alkotni.
Duna és környéke pályázat

2006-ban pályázatot hirdettek a Duna és környéke címmel, ahova bármilyen technikával (rajz, festmény, ...) lehetett anyagot küldeni. Tanítványaim az origamit választották mindenki nagy örömére. Iskolánk közel van a Dunához a III. kerületben, így a gyerekekhez is közel állt a téma. A pályázatra beérkezett munkákat a Békásmegyeri Művelődési házban állították ki 2006 elején.

MiMi a százezerlábú

2000-ben küldte szét H. Vass Ildikó azt a felhívást, amelynek nyomán egy mozgalom indult meg Magyarországon, hogy MiMi-nek minél több lába legyen, majd végül, hogy Guiness-rekord lehessen belőle. (MiMi története...) Az iskolában a 4. 5. 6. és 7. osztályosokkal kezdtünk el hajtogatni. A gyerekek olyan lelkesek voltak, hogy magyar órán is addig hajtogattak, amíg a tanárnő az „Egri csillagokat” olvasta fel nekik. Csak a papír zizegését lehetett hallani… Később matek órán kiszámolták, hogy ha a magyar órán ennyi gyerek annyi lábat hajtott, akkor hány gyereknek, hány órán keresztül kell még hajtogatni, hogy a hiányzó lábak elkészüljenek. A feladat annyira lekötötte a diákokat, hogy a matematika tanár megdöbbenve állt az osztály előtt.
Végül olyan sok elemet sikerült hajtogatni, hogy külön autóval kellett Veszprémbe szállítani, de előtte még kiállítottuk az iskolában, hogy a többieknek is megmutassuk, és elbúcsúzzunk tőle.

Munkánk jutalmaként 2005 december 4-én Veszprémben, a Kukkantó című tévéműsor születésnapi ünnepségén vehettük át a dicsérő oklevelet a legtöbbet hajtogató 7. c osztályos tanulókkal. A műsort Somodi Zsuzsa, a veszprémi televízió szerkesztője vezette, aki MiMi épülését nagy szeretettel követte. Ott voltak a Guiness-rekord hitelesítői is, és a lappföldi mikulás. A meghívott vendégek helyhiány miatt csak MiMi egy darabját tudták megnézni a rögtönzött kiállításon..

... és az iskolán kívül

Az iskolán kívül is sok olyan program, rendezvény akad, ahová elviszem tanítványaimat. Ilyen volt például 2005 őszén az a kiállítás, amelyen nem csak megnézni lehetett a japán készítésű papírokat, és az azokra készített alkotásokat, hanem japán művészek irányításával ki is próbálhattuk a különböző technikákat. Tanítványaim, Kató Réka és Kató Béla is elkísértek erre a rendezvényre. A japán művésznek annyira megtetszett a gyerekek könnyed kalligrafikus írása, hogy alkotásaikat kivitték Japánba egy kiállításra. Az írás mellett a hajtogatást és papírmerítést is kipróbáltuk. A gyerekek annyira beleszerettek a Japán kultúrába, hogy autodidakta módon elkezdtek japánul tanulni.

A Magyar Origami Kör rendezvénye az évenként megrendezésre kerülő origami találkozó, amely minden évben augusztus második hétvégéjére esik. Ha tehetem, természetesen részt veszek rajta, hogy a tanítványaimnak új, érdekes dolgokat tudjak mutatni.

Barkó Magdolna, 2006

Játékkategória: 
origami
Szerző: 
Barkó Magdolna
Kapcsolódó linkek a Játékházban: