PAPÍRSÁRKÁNY - JÁTÉK ÉS MŰVÉSZET

Nyomtatóbarát változatPDF változat

PAPÍRSÁRKÁNY - JÁTÉK ÉS MŰVÉSZET

Zsinóros sárkányok kiállítása, amelyben együtt láthatók a sárkányozás történetének legfontosabb típusai, valamint a Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhelyben szervezett alkotóműhely egyéni tervezésű sárkányai.

"Mi ez a zsinóron röpködő egyszerű szerkezet, amely még a rakéták korában is izgalomba hozza az embereket a világ minden táján? És mi adta az ötletet az első sárkány készítőjének? Valószínűleg sohasem tudjuk meg. A sárkánynak nincsen megfelelője a természetben. Igazi találmány. Ez a zsinóron feszülő sárkány volt az első aerodinamikai törvényeknek engedelmeskedő, működő repülőszerkezet.
A sárkányt feltételezhetően a világ különböző részein egymástól függetlenül is feltalálták.
Mégis a hagyomány szerint Kína a sárkányok szülőföldje. A legrégebbi ábrázolások és írásos nyomok innen származnak. Az i.e. 4. században készült az a csésze, amelyen az első sárkányeresztést ábrázoló kép látható…

Az európai sárkányok valószínűleg azokból a dekoratív szélzsákokból alakultak ki, amelyeket a rómaiak az i.e. 2. században harci zászlóként használtak. Csak jóval később kezdték őket szabadon repíteni. Az első feljegyzés 1326-ból származik. Ez egy olyan "dracone"-t, sárkányt említ, amelynek szárnyai vannak, amely nincs oszlophoz kötve, hanem szabadon száll…"

Bodóczky István

A Szórakaténusz munkatársai szeretettel hívják és várják Önt 2005. március 16-án, szerdán 11.00 órakor a

PAPÍRSÁRKÁNY - JÁTÉK ÉS MŰVÉSZET

idõszaki kiállítás megnyitására a Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhelyben.

Megnyitja: Bodóczky István Munkácsy-díjas képzőművész

Jevgenyij Svarc: A sárkány című darabját Harmath Sándor átdolgozásában Németh Pál dalszövegeivel előadják a Református Gimnázium 11. osztályos diákjai.

A papírsárkányok alkotói és a rendezők kérik, fogadják szívesen a kiállítást, melyet a maguk és az Önök örömére készítettek köszöntve ezzel a Kecskeméti Tavaszi Fesztivált!

Időpont: 
2005. március 16. 10.00 - 2005. szeptember 4. 18.00
Rendezvény jellege: 
kiállítás
Részvételi/nevezési díj: 
A kiállítás látogatása 6 éves kor alatt díjtalan! Diákok és nyugdíjasok részére: 150 Ft, felnőtteknek: 300 Ft. Vasárnap: Díjmentes nap! Előzetes egyeztetés alapján magyar nyelvű tárlatvezetés igényelhető, melynek díja: 700 Ft.