Lengyelország 2009 - beszámoló

Nyomtatóbarát változatPDF változat
Lengyelország 2009 - beszámoló

Lengyelország 2009 május 1-3.

Idén 4. alkalommal vettünk részt Magyarországról a lengyelországi találkozón. Népes csapatunkkal (19 fő) közel 1/3-t képeztük a résztvevőknek
A tavalyi évhez hasonlóan a találkozót megelőző nap indult a csapat nagy része autókonvojban. Kisebb-nagyobb pihenőkkel este 8 körül értünk Porebába, a Krakkótól 40 km-re délre fekvő kis hegyi falucskába. Útközben volt aki egy kis hajtogatással melegített be, de volt aki hógolyózni állt meg az egyik hófoltos domboldalnál.
Másnap az első közös reggelinél örömmel köszöntöttük a régi és új ismerősöket, majd megkezdődött a közös hajtogatás. Délben, amikor a csapat nagyobb része már jelen volt Vojtek hivatalosan is megnyitotta a találkozót. A délután hamar elszállt.
Este egy diákzenekar érkezett a táborba, akik angolul és lengyelül adtak elő ismert és számunkra ismeretlen, de nagyon fülbemászó dalokat.
A koncertet követően a tábortűz körül folytatódott a program. Krystyna és Vojtek különböző origami versenyekre invitálta a jelenlévőket. Először is mindenkivel meghajtogattatták a csapkodó szárnyú madarat, hogy élesben már ne okozzon gondot, hogyan is kell elkészíteni. Az első feladatnál azonban máris problémák adódtak az 1m*1m-es papírok gyűrögetésénél, mert csak kézben volt szabad hajtogatni. Ezen kívül azonban még más meglepő helyzetekkel is meg kellett birkózni: az acélos ujjú férfiak például smirgli papírból, míg a boszorkányos hölgyek lekapcsolt lámpák mellett, a tábortűz fényénél, fekete papírból próbáltak madarat reptetni.
A sok versengésben és drukkolásban megéhezett és megszomjazott táborlakókat magyarországi specialitásokkal, forralt borral és hagymás-zsíroskenyérrel kínáltuk, ami után egy lengyel specialitást, az Oscypki nevű sajtot próbálhattuk ki füstölt és natúr változatban, tűzön sütve.
(Képek a tábortűznél: http://origami.homoludens.hu/fenykep-album/tabortuz )
Másnap kicsit lassabban ébredeztünk (már aki egyáltalán lefeküdt aludni), de azért a foglalkozások kezdetére a csapat nagy része megérkezett. Az idei találkozó fő témája a tesszaláció volt, így a foglalkozások és a kiállítás is nagyrészt erről szólt. Nagy sikere volt a meghívott vendég, Mellisande foglalkozásának, de Soma is nagyobb néptömeget mozgatott meg tesszalációs dobozaival. A sok komoly foglalkozás között jó volt látni, ahogy csapatunk legfiatalabb tagja, az alig 10 éves Richárd hogyan tanítja a sok felnőttet és nagymamát elemes gyíkot hajtogatni. Persze a fiatalok sem hagyták ki a tesszalációt, kitartó munkájuk eredményeként egy hatalmas dísz készült az egyik székesfehérvári könyvtár részére.
Délután került sor a meghirdetett repülő pályázat elbírálására. A versenyt nehezítette egy kis szembeszél, de a Pelle Jani által készített, űrtechnológia kategóriában – egyedüliként - induló szputnyik így is messze verte az összes levegőben-lebegő szerkezetet, amiért különdíjat kapott.
Szombaton este nagyon kitartó volt a csapat, mindenki próbálta megtanulni amiről addig lemaradt, de még a másnap délelőtti szünetekben is lázasan dolgoztunk, hogy az indulás előtti percre elkészüljön legalább egy-egy mintadarab az új modellekből. Délben Vojtek hivatalosan is tábort zárt, így a magyar csapat egyedüliként maradt a táborban a tavalyi évhez hasonlóan.
A délutánt és az estét Krakkóban töltöttük, és mi is készülődtünk a másnapi indulásra.
Még egy utolsó csoportképpel búcsúztunk Porebától, ahol lehet, hogy idén volt utoljára a találkozó, és jövőre új helyszínt próbálhatunk ki.
Viszontlátásra Lengyelország!

Képek a találkozóról: http://origami.homoludens.hu/fenykep-album/lengyelorszag-2009

Játékkategória: 
origami
Beküldő: 
Tuzy Ibolya