Papír-varázslat - kiállítás 2009

Nyomtatóbarát változatPDF változat
Papír-varázslat - kiállítás 2009

Szeretettel meghívjuk 2009. november 6-án, pénteken 17 órára a FEHÉR LÓ KÖZÖSSÉGI HÁZBAN (Mosonmagyaróvár, Szent István király út 140.) megnyíló

„Papír-varázslat”

című kiállítás megnyitójára, amelyben Möhöly Magdolna óvónő origami képei és díszei, valamint Csapó Tamás Gábor informatikus mobil képei láthatóak.

A kiállítást Szücsné Gulyás Marianna, a Bóbita óvoda vezető helyettese ajánlja az érdeklődők figyelmébe.
Vendégeinknek a Bóbita óvoda Maci csoportja kedveskedik műsorral, Szücsné Gulyás Marianna és Vámosné Borbély Lívia óvónők vezetésével.

A tárlat megtekinthető november 25-ig, kedd, szerda csütörtök és vasárnap délután kivételével a Fehér Ló nyitva tartási idejében.

Mind Európában, mind Japánban egyre nagyobb teret hódít az origami az óvodai oktatásban. Az általunk ismert origami a japán és a nyugati origami egyesüléséből született.
Az alakuló Origami – kör első foglakozása november 20-án, pénteken 17 órakor lesz. Erre minden papírhajtogatásban jártas érdeklődőt szeretettel várunk. Bővebb felvilágosítást a 06-30-916-7664-es telefonszámon lehet kérni.

„Óvónőként mindenféle kézműves technikával megismerkedtem, amire lehetőségem adódott. A papír technikák egyszerűségüknél fogva mindig a középpontban álltak. Az origami sokáig eléggé ismeretlen volt Magyarországon. Egy könyv, Karlóczai Mariann óvónő könyve jelent meg 1964-ben. Az ebben található hajtogatásokat nagyrészt már gyermekkoromból ismertem. Később egy Hopp Erzsébet által rendezett origami kiállítás adta az ötletet, hogy ez az a technika amit leginkább hasznosíthatok a munkámban. Lenyűgözött az a varázslat, hogy a 2 dimenziós papírból 3 dimenziós csodákat lehet létrehozni. Az is nagyon mellette szólt, hogy az óvodai élet minden területén használható. A fejlesztő hatás olyan óriási, hogy ha rajtam múlna minden óvodai és iskolai tantervben tantárgyként szerepelne. Rostov egyetem pszichológiai tanszékének tudományos kísérletei is bizonyították hogy az origami hatással van az emberi jobb és bal agyfélteke aktiválására, a motorikus képességek fejlesztésére, a látásélesség növelésére, a 3 dimenziós képzelőerő javítására, a nem verbális intelligencia fejlesztésére, a kreatív gondolkodás erősítésére. Az origamit a 7-11 éves gyerekek fejlesztő programjában is szükséges alkalmazni, mivel erre a korcsoportra jellemző, hogy olyan motorikus kvalitások fejlődnek, mint a gyorsaság, hajlékonyság, mozdulatok összehangolásának pontossága. Ezenkívül a kétkezes motorikus készségek fejlődése magával hozza az agyféltekék kölcsönhatását. Tudományosan is alátámasztották pozitív hatását. Már terápiaként is alkalmazzák.

Ez a művészet tanulható. Fontos hogy a nehézségi fokot figyelembe véve próbálkozzanak nehogy emiatt kedvét veszítse az origamizó.

Én miután nyugdíjas lettem, nem hagytam abba, sőt még nagyobb lendülettel vetettem bele magamat a hajtogatásba. Most már kicsit magasabb szintű origamival próbálkozom.

Működik egy országos origami kör, amely a kiadványaival, találkozók, kiállítások, pályázatok szervezésével biztosítja a továbbfejlődni szándékozóknak a lehetőséget.”

Möhöly Magdolna

„1985-ben születtem Mosonmagyaróváron, az origamival még óvodában ismerkedtem meg. Első kísérleteim közé az ugró béka, csónak és repülő meghajtogatása tartozott. Szerencsére szüleim hamar felismerték, hogy szívesen foglalkozok a papírral, és beszereztek néhány hajtogatós könyvet – ekkor még sokkal korlátozottabb számban és nehezebben voltak elérhetőek ezek az anyagok, mint napjainkban.

A Bolyai János Általános Iskolába jártam rajztagozatra, ahol tanáraim nagyban segítették kézügyességem fejlesztését, hiszen a rajzszakkörök keretében sok kreatív feladattal (többek között papírhajtogatással) is foglalkoztunk. Családi ünnepekre, születésnapra és névnapra mindig szívesen ajándékoztam origami-díszt vagy csomagoltam valamilyen speciális hajtogatott dobozba.

A Magyar Origami Körnek 1993 óta vagyok tagja. Az origami könyvtárból kapott kölcsönkönyvek nagyban hozzájárultak papírhajtogatási kedvem növeléséhez, hiszen olyan leírásokból válogathattam, amilyen témát választottam. Ezidőtájt működött néhány évig az óvári origami kör is, melynek gyűlésein nagy örömmel hajtogattunk közösen.

Első foglalkozásomat a Kossuth Lajos Gimnázium diákjaként tartottam meg – a gólyabálra kellett sok száz békát hajtogatnunk díszletnek, így osztálytársaimnak is megmutathattam a papírhajtogatás szépségeit. A gimnázium alatt több hasonló közös hajtogatásra sor került, szerveztünk például karácsonyfa díszítő origami foglalkozást, készítettünk papírvirágot Anyák napjára, valamint az iskola doborgazi nyári táborában is szerepelt origamis program.

A Budapesti Műszaki Egyetemre kerülve kissé lecsökkent a hobbimra fordítható szabadidőm, de időnként a tanulást félretéve hallgatótársaimnak is megmutattam, milyen különleges dolgokat lehet hajtogatni egyszerű színes plakátból. Az informatikus diploma megszerzése után az egyetemen maradtam doktoranduszként, a papírhajtogatást pedig mind a mai napig folytatom, most már a menyasszonyomat is „megfertőzve” ezen különös szórakozással.

Kedvenc papírfiguráim a geometrikus, térbeli hajtogatások (talán matematikai érdeklődésem miatt), a sok-sok elemből álló úgynevezett „kusudamák” elkészítése és összerakása mindig különleges kihívás, de megéri a fáradságot!"

Csapó Tamás Gábor

Fényképek az eseményről:
http://picasaweb.google.hu/origamisok/20091106PapirVarazslatKiallitasMos...
továbbá
http://picasaweb.google.hu/mmhly1/OrigamiKiallitasomAFeherLoban2009#

Időpont: 
2009. november 6. 17.00 - 2009. november 25. 18.00
Kiállító: 
Csapó Tamás Gábor
Kiállító: 
Möhöly Magdolna
Rendezvény jellege: 
kiállítás