Tavaszi varázslat kiállításról beszámoló

Nyomtatóbarát változatPDF változat
Tavaszi varázslat kiállításról beszámoló

Az EZER DARU története a béke és egészség nemzetközi szimbólumaként bejárja a Földet.
Budapest XXII. Kerületében is megszületett az ezer daru 2009 tavaszán a Nádasdy Kálmán Művészeti és Általános Iskola képzőművészeti szakos növendékei keze között, akik az országban elsőként megindult komplex művészetoktatási intézményük alapításának 40. évfordulójára készülnek.

E csodálatos szivárványszínű füzéreket azóta sokan látták s érinthette meg szívüket Sadako rendíthetetlen kitartása. Nyáron a Magyar Origami Kör Találkozóján, mely nemzetközi érdeklődésnek örvendett, és ősszel pedig a budapesti Városmajori Gimnázium japán kulturális rendezvényének alkalmából kerültek kiállításra. Reményeink szerint egy füzér eljut majd Hirosimába, hogy Magyarországot képviselje.

Kívánjuk, hogy akkor sokunk álma valóra váljon, ahogy TAVASZI VARÁZSLAT című origami kiállításra megszülettek az első daruink. Soha el nem hervadó virágokba öltöztettük a Budafoki Szabó Ervin Könyvtárat, melynek meghívóját a magazin hírül adta.
Az elmúlt évek országos origami pályázatain iskolánk növendékeinek díjnyertes alkotásait itt együtt láthatta mindenki.

2009. évben az országos origami pályázaton első díjjal jutalmazta a zsűri a növendékeim versben is megfogalmazott alkotását.
Kék ég alatt
Zöld föld felett
Sárga daru mellett
Bárányfelhő béget
S a nap melenget.
A történetet megjelenítő különböző méretű és színű varázsgömbök azonos modellek tartalom szerinti variációi, s a bárányok az ég és felhő színeiben rejtőzködnek.
Méretváltásokkal az ékszerek finomságáig érhetünk el, vagy óriás tárgyakat is készíthetünk
A ritmus, ismétlődés, pozitív-negatív tónus megjelenésükben is már mesélnek, érdemes élni a lehetőséggel. A Vonzó Ellentétek címet kapott fejsorozat a sárga-fekete ellentétpárra épített. A téma-modell-anyagválasztás összhangjához hozzájárulhatunk saját kezűleg különféle festésekkel, pl. batikolás, márványozás, vagy frottázzsal(dörzsöléssel) kialakított mintázatok végtelen lehetőségével, amelyekkel például madarak tollazatát lehet ékesíteni.

Repüljenek hát ezek a madarak, vigyék hírét, hogy mindenkinek jó hajtogatást kívánnak a Nádasdy Iskola növendékei és tanáruk Orient Enikő, a MOK tagja.

Játékkategória: 
origami
Szerző: 
Orient Enikő
Kapcsolódó linkek a Játékházban: