Origami címerek a Parlamenti Irodaházban

Nyomtatóbarát változatPDF változat
Origami címerek a Parlamenti Irodaházban

Elnökségünk jelképei lettek a hajtogatott állami címerek
Sudár Ágnes - Kisalföld Napilap

Az Országház szomszédságában található parlamenti irodaházban kedden mutatták be a nyúli fiatalok által, több mint 200 ezer darab origamiból meghajtogatott európai uniós címereket. Az egyedülálló civil kezdeményezés Magyarország uniós elnökségének egyik jelképe lett.
Hírlevél feliratkozás

Maguk a nyúli fiatalok sem gondolták, hogy kezdeményezésük (az Unió valamennyi tagállamának címerét papírból meghajtogatják) ilyen utat jár be. Az ötletről, s a megvalósításról a Kisalföld folyamatosan beszámolt. Valószínűleg a nyilvánosság ereje is segített abban, hogy a megyében nagyon sokan – legfőképp a megyei szociális intézmények – csatlakoztak a nem mindennapi terv megvalósításához: azzal, hogy a lakóik is hajtogattak. Több mint 200 ezer papír háromszöget kellett ugyanis egyenként elkészíteni, hogy azokból aztán a címereket össze tudják állítani az origamisok.

Kedden mutatták be a Fehér Házban (az Országház szomszédságában található parlamenti irodaház) a nyúli fiatalok által készített állami címereket. A tárlat apropóját uniós elnökségünk adta.
Kedden mutatták be a Fehér Házban (az Országház szomszédságában található parlamenti irodaház) a nyúli fiatalok által készített állami címereket. A tárlat apropóját uniós elnökségünk adta.

Az államok jelképei tavaly nyárra elkészültek, s előbb a pécsi origamis seregszemlét (az Európai Kulturális Főváros projekt részeként) járták meg, most pedig eljutottak a parlamenti irodaházba. A Fehér Házként emlegetett épület az Országgyűlés frakcióinak, illetve politikusainak ad otthont, s ahhoz, hogy ez a tárlat (a 27 címer) oda kerülhetett, az kellett, hogy a térség országgyűlési képviselője, Kara Ákos a nyúli fiatalok kezdeményezését felkarolja.

"Semmi sem szimbolizálhatná jobban az Európai Unió lényegét, mint egy ilyen civil kezdeményezés" – mondta a Győr környéki 1-es körzet parlamenti képviselője. Kara Ákos hozzátette, jó volt azt is megtapasztalni, hogy amikor felvetette, hogy elnökségünk apropóján kerüljenek a törvényhozás egyik legfontosabb épületébe a címerek, valamennyi megyei képviselőtársa (pártállástól függetlenül) támogatta az ötletet. De persze kellett hozzá a parlament elnökének igenje is.

Így kerültek tehát kedden a Fehér Házba az origamimunkák, s maradnak is ott még fél évig. "Álmunkban sem gondoltuk, hogy ez az ötlet egyszer ilyen jelkép lehet – mondta Laposa Norbertné, a nyúli fiatalok szóvivője.

"Erre a kiállításra a címerek mellé madarakat is helyeztünk, a béke jelképeit. Nagyon reméljük, hogy ha európai politikusok is megfordulnak ebben az épületben, akkor számukra is üzenni fognak a hajtogatott papírlapok."

Forrás: Kisalföld.hu

Játékkategória: 
origami
Kapcsolódó linkek a Játékházban: