Origami darvak Japánért

Nyomtatóbarát változatPDF változat
Origami darvak Japánért

Origami darvak Japánért

2011. tavaszán szörnyű katasztrófa rázta meg Japánt. A földrengés során sokan meghaltak, megsebesültek és kerültek kilátástalan helyzetbe. A világ aggódva figyelte az eseményeket és a tényleges segítségnyújtás mellett sokan szerették volna részvétüket, együttérzésüket kifejezni a szerencsétlenül járt ország életben maradt hozzátartozóinak. Ezért a Magyar Origami Kör kezdeményezésére a mi iskolánk –Gregor József Általános Iskola –Budapest- is felelevenítette azt a kedves japán szokást, mely szerint papírdarvak hajtogatásával erőt és bátorítást adhatunk a bajbajutottaknak a legnehezebb küzdelmekben is.

2011. március 24-én délután papírdarvakat hajtogattak a XVII. kerületi Gregorosok önként jelentkező csapatai. A rövid figyelemfelhívó beharangozás után a gyerekek lelkesen készítették el a kezdők számára nemes kihívásnak tűekinthető eredeti japán origami darvakat. Volt, aki a falra kitett, nagyban is kiragasztott hajtogatási menet alapján a csoport bevárása nélkül, egyedül is ügyesen meghajtogatta a papírmadarat. Sőt akadt olyan is, aki visszatérve a napközibe, megosztotta tudományát a többiekkel és harmadikos létére Ő tanította meg társainak a madár hajtogatását.

A program közben elmeséltük az ezer daru hagyományát és Sadako, a japán kislány megható történetét is, amelyet a márciusi katasztrófa rövid története és a daru magyar vonatkozásai mellett külön plakáton el is olvashattak az érdeklődők. A mintegy három órás program végére közel száz színes papírdaru díszelgett névadónk bronzdomborműve alatt. Ezek néhány nappal később felfűzve mint egy tarka zuhatag díszítették aulánk két korlátját egészen a nyári szünet kezdetéig. Az eseményről készült fényképekből kettőt feltettünk az internet részvétnyilvánításokat továbbító oldalára remélve, hogy ezzel mi is hozzásegítjük a japán embereket ahhoz, hogy fájdalmukon úrrá legyenek és vigasztalást, megnyugvást leljenek a nehéz megpróbáltatások után.

Kutasiné Kulcsár Krisztina

Játékkategória: 
origami
Kapcsolódó linkek a Játékházban: