Érdekesség - Amit a daru madárról érdemes tudni

Nyomtatóbarát változatPDF változat
Érdekesség - Amit a daru madárról érdemes tudni

A daru egy halhatatlan lény ami folyamatos változáson megy keresztül, idővel a daru teste fehér lesz és tiszta, kiáltása felhatol az égbe. Különösen hosszú életűnek tartják. A daru a taoista halhatatlanok szent madara. A legenda szerint, úgy 800 évvel ezelőtt, egy taoista szerzetes szemtanúja volt egy daru és egy kígyó közötti harcnak. Ez a különös küzdelem ihlette meg a szerzetest, és ennek hatására kidolgozta a Tai-chi elnevezésű harcművészetet.

A daru nemcsak a hosszú élet és a bölcsesség jelképe, hanem a hűségé is. Ez a fenséges madár egy életre választ magának párt, utódait pedig mindkét szülő nagy gonddal neveli, nem meglepő hát, hogy a családi értékek szimbólumává emelték. A japánok úgy tartják, aki megházasodás előtt hajtogat 1000 papírdarut, békés és boldog házaséletre számíthat. Tehát, amit az 1000 daru hajtogatása közben kívánunk az beteljesülhet.

Japánban a darut, mint tiszteletreméltó Urat említik. A keresztények körében pozitív tulajdonságokkal bír, megtestesíti a feddhetetlenséget, ezzel együtt a szerzetesi élet erényeit.

A magyar jelképrendszerben is megtalálhatjuk ezt a madarat. A daru a magyarság egyik megbecsült ősi vándormadara, amely kapcsolatban állt ősi hitvilágunkkal. Daru-szobrot ma is találunk Belső-Ázsia énekmondóinak és gyógyító embereinek a háza előtt.
Gyakran ábrázolják kővel a kezében, melynek jelentése, hogy a repülő darucsapat vezérmadara mindig egy követ tart, hogyha véletlenül elalszik, a zajra felriadjon. A figyelmező, őrködő daru az éberséget, óvó gondoskodást szimbolizálja.
Ilyen formában találjuk IV. Béla XIII. századi címerében. Párban, őrmadárként, hosszú nyakú formában ott látjuk a XIII. és XIV. századi magyar pénzeken, valamint Károly Róbert dénárján egy életfa két oldalán.

Játékkategória: 
origami