Hajtogatott világ Ménfőcsanakon

Nyomtatóbarát változatPDF változat
Hajtogatott világ Ménfőcsanakon

A ménfőcsanaki Bezerédj-kastély kiállítótermében látható origami kiállítás alkotói Laposáné Pintér Zsuzsanna és barátai, Somos Endre, Kasznár Katalin, Kocsis Vanda és Baranyai Dániel.

A Magyar Népmese Hete alkalmából elsősorban gyerekenek készült tárlat felsorakoztatja az origami különböző típusait. Papírból készített mesefigurák környezetét Pohárnikné Jolika és társai álmodták meg. A kiállítást megnyitotta Villányi Marianna, a Magyar Origami Kör elnöke.

Elmondta, hogy "a manapság divatos, viszont semmire nem használható, drága játékok tömege mosolyog ránk a játékboltok polcairól. Mintha azt sugallnák, hogy úgyis megveszetek, mert én kellek a gyerekeknek, hiszem már majdnem az egész osztály megkapott.

Hát nem mindenki csábítható el! Ma is vannak emberek, akik szeretik maguk készíteni ajándékaikat. A modern origami napjainkban valódi reneszánszát éli.

Az origami tanítása, oktatása nem véletlen, hanem tudatos és megfontolt tevékenység, ugyanis a papírhajtogatás nagyban fejleszti a térérzéket. A térérzék születésünkkor a legerősebb, majd idővel eltompul, ha nem fejlesztjük.

Ez a magyarázata annak, hogy a fiatal gyermekek könnyebben képesek egy figurát meghajtogatni, mint az idősebbek. Fontos tehát már az óvodákban, később az iskolában is oktatni az origamit, mert amellett, hogy a gyermeket elfoglalja, játszva fejleszti a térérzéküket és a vizuális készségeiket.

Galéria! Fotók: Szük Ödön
Galéria! Fotók: Szük Ödön

Sok embernek nehézséget jelent az origami elsajátítása, pontosan e vizuális készség hiánya miatt. Nehézségek még egy átlagos vizuális képességgel megáldott embernél is gyakran adódnak. Összességében elmondható, hogy az origami elsajátításában előnyt élveznek a fiatal gyermekek, mert ők ekkor a legfogékonyabbak a vizuális agytornával szemben, illetve statisztikailag a balkezesek, mivel a vizuális központ a jobbféltekében található.

Az origamira sokáig egyszerű játékként tekintettek, azonban az utóbbi időkben a tudomány is egyre intenzívebben alkalmazza, felismerve a benne rejlő lehetőségeket."

A megnyitón felléptek az intézmény furulyásai, Varga Zoltán citerakíséretével. Győri Kata népdalokat énekelt, Léb Eszter, a mesemondóverseny győztese, pedig mesélt a jelenlévőknek.
A Bezerédj-kastély könyvtárosai szeretettel várják a kiállítás megtekintésére a látogatókat! Felejtsék el mindennapi problémáinkat, gondjainkat, tekintsék meg a hajtogatott alkotásokat és merüljenek bele a mesék, a gyermekek világába! Érdemes elidőzni hosszabb ideig egy-egy papírcsoda előtt!

Kellemes szemlélődést és képzeletbeli utazást kívánunk minden vendégnek!

Lázárné Verebes Ilona, a kiállítás szervezője

Forrás: http://www.kisalfold.hu/gyori_hirek/hajtogatott_vilag_menfocsanakon_-_fo...

Játékkategória: 
origami
Kapcsolódó linkek a Játékházban: