Szépséges origami - Cikk az Ismertség magazinban

Nyomtatóbarát változatPDF változat
Szépséges origami - Cikk az Ismertség magazinban

Szépséges origami - Bemutatjuk a Magyar Origami Kört
Cikk az Imsmertség magazin oldaláról - 2011.december 28.

Az origami a papírhajtogatás művészete. A hagyományos felfogás szerint egyetlen négyzet alakú lapból, vágás és ragasztás nélkül kell a modellt megalkotni – és hogy milyen hagyományai vannak ennek Magyarországon? Többek között erről is beszélgettünk Villányi Mariannal, a Magyar Origami Kör elnökével.

– Magyarországon milyen hagyományai vannak az origaminak?

– Az első origami könyvet Karlócai Mariann, a Magyar Origami Kör (MOK) doyenje 1964-ben adta ki, amelyben olyan közismert modellek hajtogatását is lerajzolta, mint a csákó és a hajó. Ezt a könyvet 2008-ban Hajtogatási egyszeregy címen a mai igényeknek megfelelően átdolgozva újra kiadták. A Magyar Origami Kör 1988-ban a kecskeméti Szórakaténusz Játékmúzeum keretein belül indult és vált országossá, mey 1993 óta egyesületként működik. Alapítója Kricskovics Zsuzsanna, aki 18 éven keresztül vezette kecskeméti székhellyel, 2006-tól pedig egy vezetőváltást követően budapesti székhellyel tevékenykedünk. A Magyar Origami Kör Magyarország egyetlen olyan országos egyesülete, amely a papírhajtogatás iránt érdeklődőket fogja össze, segíti őket információkkal, rendezvényekkel, szakmai kiadványokkal.

origami váza– Miért olyan közkedvelt az origami?

– Többen felismerték szépségét, sokoldalúságát, fejlesztő hatását.

– Kik origamiznak a leggyakrabban?

– Olyanok, akiknek jó a térlátásuk, el tudják képzelni a készítendő modellt. Több pedagógus, iparművész, matematikus, informatikus található közöttünk, akik művészi szinten alkotnak.

– Van-e esetleges terápiás hatása az origaminak?

– Legtöbb tagunk pedagógus, többen fejlesztő hatása miatt alkalmazzák a papírhajtogatást az oktatásban. Van értelmi sérültekkel, sőt vakokkal is foglalkozó, őket fejlesztő tagunk is. Idei legnagyobb rendezvényünkön, a 22. Nemzetközi Origami Találkozón is részt vettek vak és értelmi sérült emberek, akik maguk is tanítottak modelleket ép társaiknak.

– A szervezet fennállása óta mire vagy a legbüszkébb?

– 2010-ben a 21. Nemzetközi Origami Találkozónkat felvették a PÉCS 2010 hivatalos programsorozatába. Ennek keretében 8 origami kiállítás nyílt Pécs belvárosában és origami szekció alakult a BRIDGES 2010 és a Szimmeria Fesztivál tudományos konferenciák keretében. Továbbá a Japánban rendezett Origami Világkiállításra nyolc magyar alkotó modelljeit válogatták be és jelentették meg könyv formájában is. Nagy örömmel tölt el az is, hogy az elmúlt húsz év alatt a papírhajtogatás teret nyert az óvodai, iskolai oktatásban és a művészetben is.

origami hattyú– Milyen programokat / akciókat valósítottatok meg eddig?

– Huszonkét Nemzetközi Origami Találkozót rendeztünk, szakmai kiadványokat adtunk ki és szakmai kiadványcseréket bonyolítottunk le a külföldi társszervezetekkel is. Hazai alkotóink modelljeit publikálják külföldön és ők is örömmel engedélyezik modelljeik publikálását a magyar origami szakmai kiadványokban. 2005-ben Guiness rekordot állítottak fel Veszprémben, ahol országos összefogás eredményként megszületett a 128.000 lábú MIMI (aki egy százlábúnak indult). 2010-ben az EKF keretében került bemutatásra az Európai Unio címereit bemutató origami kiállítás, melyet nyúli szervezésben több, mint 200.000 elemből hajtogattak meg főleg Győr-Moson-Sopron megyében. Ezek a címerek 2011 februárjában az EU soros elnökség idején a Parlament Irodaházában voltak kiállítva.

– Miket terveztek legközelebb?

– Idén is készülünk az Origami Világnapokra, amelyet minden év október 24 és november 11 között rendeznek meg világszerte. Az esemény fő célja, hogy minél több embert bevonjunk a hajtogatásba. Ezért folyamatosan rengeteg programot szervezünk országszerte, kiállításokat, workshpokat. A programokról bővebben itt olvashatnak :http://origami.homoludens.hu/node/30262

– Hol találkozhatnak veletek legközelebb az Ismertség Magazin Olvasói?

– Rendszersen tartanak tagjaink foglalkozásokat, melyekről a honlapunkon (www.ori-gami.hu) és facebook oldalunkon (http://www.facebook.com/origami.hu) tájékozódhatnak.

Magyar Origami Kör, Villányi Mariann– Mit üzennél az Ismertség Magazin Olvasóinak?

– Mottónkat: hajtogassanak, alkossanak, mert „Egyik kezed az anya, másik kezed az apa és köztük a papír a gyermek” – ahogy Akira Yoshizawa japán origami mester mondta.

– Hogyan kapcsolódhatnak be a Magyar Origami Kör munkájába Olvasóink?

– Mindenkit szívesen látunk köreinkben, aki kíváncsi arra, hogy egy papírlapból hogy készül művészi alkotás vagy bonyolult modell.

Köszönjük! Sok szép alkotást kívánva:
Regenbach Zsófia

Forrás: http://ismertseg.hu/Szepseges-origami

Játékkategória: 
origami