Az origami csodálatos világa vándorkiállítás Tiszafüreden

Nyomtatóbarát változatPDF változat
Az origami csodálatos világa vándorkiállítás Tiszafüreden

"Április 8-án Origami kiállítás nyílt a Kovács Pál Művelődési Központban, ahol az érdeklődők egy vándorkiállítás anyagával ismerkedhettek meg. A tárlat abból az alkalomból indult útjára, hogy 25 éves lett a Magyar Origami Kör.origami61

A kiállítás vendégeit Zám Lajosné, a Kovács Pál Művelődési Központ munkatársa köszöntötte, és bemutatta a jelenlévőknek a Magyar Origami Kör két tagját, Wogerné Sági Juditot és Fábián Zsoltot, akik röviden elmondták, mit is jelent az origami, illetve bemutatták a kiállítás tablóit és néhány érdekes technikával készült alkotást. Bár sokféle meghatározása van az origaminak, az egyik tablón olvashattunk egy rövid, tömör megfogalmazást: „Az origami lényege, hogy egy papír az élek és vonalak váltogatásából alakuljon át térbeli alakzattá, vágás és ragasztás nélkül.”

Amikor a teremben nézelődtünk, arra gondoltunk - talán nem sértődnek meg a foltvarró klubok tagjai! -, hogy milyen sok hasonlóság van a két művészet között. origami5Mindkettőnek valami egészen egyszerű dolog az alapanyaga – maradék textilanyagok vagy papír -, amiből aztán, az évek, évszázadok során egy-egy művészeti ág jött létre. A kezdeti lépések után az origami és a foltvarrás is kidolgozta a saját „tudományát”, rendszerezte az ismereteket, a munkafolyamatokat, nevet adott a munkaműveleteknek, és egészen tökéletes szintre fejlesztette az anyagok felhasználását.

Míg - a legenda szerint – a foltvarrás Amerikából indult el, addig az origami szülőhazája Japán, ahol az első nyomokat a VIII-XII. században találjuk meg. Innen származnak az első mesék arról, hogy egy ember papírból madarat formázott.

A szó eredeti jelentését keresgélve, azt olvastuk, hogy az ori jelentése "összecsukható", és a kami – később: gami - jelentése: "papír". Magyarra lefordítva: összehajtogatott papír.

Az origami megtanulása az alapvető technikák megismerésével kezdődik. A világon többféle papírt használnak – ezt láttuk a kiállításon is -, s aki már mestere a hajtogatásnak, az pontosan tudja, hogy milyen alapanyagot érdemes beszereznie. Az egyszerű hajtogatások után lehet a bonyolultabb műveleteket megtanulni.

Az origamira sokáig egyszerű játékként tekintettek, azonban az utóbbi időkben a tudomány is egyre intenzívebben alkalmazza, felismerve a benne rejlő lehetőségeket.
Egy kutatócsoport például az origami alapjait tanulmányozva földrengés-biztos házat konstruált, az autóiparban a gépkocsik vázát, illetve a légzsák összehajtogatásának módját is így tervezték meg.

Magyarország első origami köre 1988 januárjában, Kecskeméten szerveződött meg a Szórakaténusz Játékmúzeumban. Hamarosan országosan is ismertté vált, s egyre többen csatlakoztak. 1993-ban alakult át hivatalosan egyesületté, Magyar Origami Kör néven, amely az országban egyedüliként fogja össze a papírhajtogatás iránt érdeklődőket. Filozófiájuk a kezdetektől változatlan: "Tanuljuk meg, hogy továbbadhassuk az origami varázsát!"

origami12Az itt látható alkotások annak a vándorkiállításnak a részei, amely az egyesület megalakulásának 25. évfordulója alkalmából indult el. 2013. augusztus elsején, Pécsett volt az első bemutatkozása Az origami csodálatos világa című tárlatnak.

Wogerné Sági Judit felhívta a figyelmet a teremben látható néhány egyedi darabra: Molnár László hüllőjére, amely hat év alatt, 18 ezer darab teatasak hajtogatásával készült. Sebők Zsolt portréinak érdekessége az, hogy vizesen hajtogatva, fehér papírból készültek, és itt a fény és az árnyék is megjelenik. A jelenlévő lányoknak, asszonyoknak – talán – Ácsné Dóczi Éva munkái tetszettek legjobban: a romantika korát idézték a teljesen felöltöztetett papíralakok, amelyeken a haj, a ruha, a finom díszítések, a virágok, a legyező, a napernyő minden a helyén volt.

A kiállítás-megnyitó végén bemutatták a jelenlévőknek a Kossuth Lajos Gimnázium 11 diákját, akik már megismerkedtek az origamival. Az elmúlt héten kétezer pillangót hajtogattak meg, azért, hogy reklámozzák ezt a kiállítást.

Az origami csodálatos világa című kiállítás a Kovács Pál Művelődési Központ kistermében, április 18-áig tekinthető meg.

Az eseményről készült összefoglalót a Főnix Tv április 9-i adásában láthatják."

Forrás: http://fonixtvtiszafured.com/index.php?option=com_content&view=article&i...

Időpont: 
2014. április 8. 10.00 - 2014. április 18. 16.00
Rendezvény jellege: 
kiállítás